תפקיד האלטרנטור וחשיבותו

במכונית יש שני רכיבים שאחראים על הזרם החשמלי- המצבר והאלטרנטור. בעוד המצבר אחראי על ההתנעה של הרכב ומהווה הקטליזטור, האלטרנטור הוא הדינמו המודרני, זה שמתחזק את זרם החשמל על ידי ייצורו בזמן שהרכב פועל. משמעות הדבר היא, שהרכב יכול לעבוד פרק זמן ממושך מבלי שהמצבר יתרוקן, וללא האלטרנטור הוא יוכל לפעול רק עד שהמצבר יתרוקן, וזה עשוי לקרות די מהר.

כיצד פועל האלטרנטור?

האלטרנטור מיועד להפוך את התנועה המכנית הסיבובית לזרם חשמל חילופין, שנע קדימה ואחורה, ואחר כך לזרם חשמל ישיר. הוא עושה זאת בעזרת אחד מהרכיבים החיוניים ביותר שלו-  גשר שמורכב מ- 3 דיודות ופועל באופן יעיל ביותר.

האלטרנטור מאפשר צריכת דלק מינימלית וכך מאפשר לכל החלקים האלקטרוניים של המכונית לפעול כראוי. בדרך כלל ממוצע המתח באלטרנטור, כשכל המערכות עובדות נע סביב 13.5 וולט בלבד. ככל שנעשה פחות שימוש ברכיבים אלקטרוניים (מכבים את המזגן ואת הרדיו לדוגמה) כך גם המתח החשמלי באלטרנטור יורד.

איך נדע שתקלה חשמלית קורית כתוצאה מתקלה באלטרנטור?

על מנת לבחון את מקור התקלה החשמלית ברכב מומלץ תמיד להיעזר באיש מקצוע מיומן ומקצועי ולפנות למוסך מורשה.

במרבית המקרים, תקלה באלטרנטור ניתן לזהות ב- 4 דרכים:

  1. כשמתניעים את הרכב בעזרת כבלים מגשרים, והרכב נכבה מייד עם ניתוק הכבלים המגשרים.
  2. כאשר פונקציות חשמליות לא עובדות כראוי, כמו חלונות שנסגרים לאט, מזגן שלא עובד כראוי וכדו'.
  3. נורת אזהרה בלוח השעונים בצורת סוללה יכולה להעיד על כך שהמצבר לא נטען כראוי.
  4. כאשר מפעילים את הרכב ואת כל הרכיבים האלקטרוניים (חלונות, מגבים, רדיו, אורות, מזגן וכו') ומזהים ירידה במתח החשמלי.

כיצד ניתן להאריך את אורך חייו של האלטרנטור?

כמו בכל רכיבי הרכב, גם כשמדובר באלטרנטור התחזוקה היא הסוד לשמירה ואריכות הימים, אך כשמדובר באלטרנטור חשוב במיוחד לשים לב, שלא חודרים אליו מים, שעלולים לפגוע בו לאורך זמן. חדירת מים לאלטרנטור קורית כתוצאה מנסיעה על כבישים רטובים ושלוליות גדולות, שגורמת למים מהכביש להשפריץ ולחדור פנימה.

סגירת תפריט
דילוג לתוכן